Scurt istoric

Despre Biblioteca

1928, 1 noiembrie

Biblioteca Ştiinţifică Moldovenească a început să funcţioneze pe lângă Comitetul Ştiinţific Moldovenesc având, la doi ani după formare, cca 20 mii de documente. Fondul de carte s-a completat în special din donaţiile personale.

1940

După o serie de restructurări, Comitetul Ştiinţific Moldovenesc a fost reorganizat în Institutul Moldovenesc de Cercetări Ştiinţifice în Istorie, Economie, Lingvistică şi Literatură. Institutul, împreună cu Biblioteca Ştiinţifică, a fost transferat la Chişinău, str. Mihailovski, 529 (în prezent str. M. Eminescu).

1947

Biblioteca funcţiona în cadrul Institutului de Istorie, Limbă şi Literatură al Bazei Moldoveneşti de Cercetări Ştiinţifice a AŞ a URSS. Paralel cu aceasta, a fost înfiinţată o a doua bibliotecă de literatură în domeniul ştiinţelor naturale şi exacte cu denumirea Biblioteca Bazei Moldoveneşti de Cercetări Ştiinţifice (din 1949 – Biblioteca Filialei Moldoveneşti) a Academiei de Ştiinţe a URSS.

1961

Crearea Academiei de Ştiinţe a RSS Moldoveneşti. Bibliotecile academice continuau să funcţioneze paralel: una se numea Biblioteca Secţiei de Ştiinţe Socioumane, iar a doua – Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe.

1963, 25 septembrie

Prin Hotărârea nr. 18/111 Prezidiul Academiei de Ştiinţe a decis comasarea celor două biblioteci în una singură cu denumirea ei actuală – Biblioteca Ştiinţifică Centrală a Academiei de Ştiinţe.

1964

Fondul general al BŞC număra 353679 de documente. S-a început organizarea filialelor BŞC în noile clădiri ale institutelor de pe actuala stradă a Academiei.

2006

Biblioteca îşi schimbă sediul central pe strada Academiei 5a, beneficiind de un spaţiu nou, adaptat serviciilor.

2014-curent

Actuala instituție Biblioteca Științifică (Institut) „A. Lupan”, a fost instituită în 2014 ca rezultat al transformării Institutului de Studii Enciclopedice prin absorbția (fuziunea) Bibliotecii Științifice Centrale.

Ai intrebari?

Daca ai intrebari sau vrai sa faci colaborarea cu noi, contacteaza-ne

Adresa

str. Academiei 5A, MD - 2028 Chișinău

+(373) 22 222 222

info@academia.purple.md